Hur drar vi upp tomater?

DSC_0060

Vi odlar året om. Året om?! Ja, året om. Under höst och vinter har vi tomatplantor som ger oss tomater i vårt vardagsrumsfönster i västerläge. Under sommaren har vi tomatplantor på balkongen och på föräldrarnas kolonilott. Så här års, på våren, har vi snart tomatplantor överallt.

Hur drar vi upp tomater? Det är nog först i år vi definierar oss själva som tomatodlare. Visst, vi har haft tomatplantor förr. Nytt får året är att vi planerar lite mer och har lite mer eftertanke när det gäller våra tomatplantor.

fullsizeoutput_1a16
En rotningskub som behöver blötläggas.

Oavsett vad vi odlar, ingen regel utan undan-tag, så använder vi rotningskubernärmare bestämt Root Riot-kuber när vi sår. Efter att under några år prövat olika sätt att driva upp plantor från frö upplever vi att detta är ett väldigt effektivt sätt då det dels går fort med hög grobarhet, dels ger fina rotsystem på plantorna.

 

 

Innan vi börjar att så, så blötlägger vi kuberna genom att ta en stor skål, fyller halva med vatten och lägger i kuberna. Där få de ligga och dra en timme eller två innan vi använder dem. För att fröerna ska få bästa starten vill vi att kuberna ska vara fuktiga men inte blöta. Därför nyper vi försiktig om kuben när vi tar upp den från skålen innan vi placerar 1-2 frön i mitten och tar en liten bit från något av hörnen och täpper igen hålet där vi lagt fröna.

Vi har våra kuber i en bricka (en speciell bricka som går att köpa där kuber köps) som vi sedan ställer på en värmematta. Egentligen behövs ingen sådan matta så länge de står varmt, typ 25°C. De behöver däremot inte stå ljust. Åtminstone inte tomatfrön.

Vad som är viktigt och en utmaning innan rutinerna satt sig, är att kuberna behöver vattnas, gärna morgon och kväll. De får nämligen inte torka ut och det är lätt eftersom de står på en värmematta. Vi plockar upp dem en och en (alternativt sätter hela brickan på en större bricka som vi fyller på med vatten) och doppar dem i vatten. Låt kuben suga upp vatten ordentligt innan du ömt nyper till för att den ska släppa ifrån sig överskottet. Kom ihåg; kuben ska vara fuktig men inte blöt.

fullsizeoutput_1a17
Window box red sådd 16 mars 2019.

Några dagar efter sådd, bör du börja se de första små tomatplantorna titta upp. Nu är det dags för ljus. Vi har värmemattan i köksfönster i österläge med två 24W T5-lysrör ovanför. När de flesta kuberna håller en (eller två) små plantor, stänger vi av värmen och låter kuberna stå kvar tills dess att de små plantornas rötter tittar ut genom kuben. Det tar mellan 5-14 dagar från sådd.

 

Det är då dags för första omplanteringen. För andra året odlar vi (inomhus) i kokos. Ja, kokos, men inte kokosflingor eller olja utan i kokosfiber. Varför då? Jo, därför vi upplever en rad fördelar med kokos. Vi odlar ganska mycket och behöver i runda slängar 400 l odlingsmedium (kokos eller jord) under en säsong. Denna mängd jord tar stor plats, medan motsvarande mängd kokos är ungefär 30 kg torr och komprimera (mindre än 0,5 kubikmeter). Kokosen är näringsneutral och innehåller absolut ingen näring så vi kan bestämma helt själva. Vidare är kokosfiber en restprodukt från framställningen av kokosflingor med mera, så vi ser det som att vi tar hand om restprodukten. Slutligen upplever vi att vi får mindre problem med framförallt sorgmygg när vi odlar i kokos.

fullsizeoutput_1a1a
Window box red sådd 26 februari 2019.

Första krukan rymmer omkring en deciliter och vi börjar med att lägga i ett tunt lager med fin kokosfiber. Därefter lägger vi på ett tunt lager av långtidsverkande näring i form av fladdermusbajs. Ja, du läste rätt. En annan restprodukt som vi har stor glädje av. Till skillnad från benmjöl eller blodmjöl har den absolut ingen doft och minst lika bra närings-värde. Vi lägger även ned lite neemcake och mycorrhiza (svampmycel) som bidrar till rot-tillväxt och att hålla våra plantor friska. Sedan stoppar vi ned kuben med vår tomat-planta och fyller på med kokos ända upp till kanten. I med en etikett om vad det är för sort och är du klar. 

 

Nu ställer vi de små krukorna i en odlingsstation på en kapilärmatta som suger upp vatten (och näring) från ett vattenmagasin. Belysningen utgörs även nu av två stycken  24W T5-lysrör. 

fullsizeoutput_1a1b
Window box red sådd 6 januari 2019.

När ytterligare ett par veckor gått, och rötter har börjat titta ut ur den lilla krukan är det dags för nästa omplantering. Denna gång blir det en 1l kruka, men i övrigt är det precis som vid första omplanteringen. Vi planterar den lilla plantan så djupt som möjligt eftersom tomatplantan precis som chili och andra växter kan bilda rötter längs hela stammen. De omplanterade plantorna ställs antingen i en odlingsstation eller i ett fönster i söderläge under ett (eller två) 54W T5-lysrör. Vattnar gör vi på onsdagar och lördagar. Men hur vi vattnar förtjänar ett eget inlägg. 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *